Aktuality

Zamyslenie nad obezitou

Svetový deň obezity

4. marec 2022 je Svetovým dňom obezity. Namiesto osláv je na mieste spozornieť. Počet ľudí s obezitou na celom svete pribúda, samozrejme sa to týka aj Slovenskej republiky. Každý z nás si určite uvedomuje, že obezita nie je iba estetickým problémom. Neadekvátnu telesnú hmotnosť sprevádzajú rôzne pridružené zdravotné komplikácie – choroby spojené s kardiovaskulárnym systémom, častejší výskyt cukrovky, nádorov, častejšie ochorenia spojené s pohybovým aparátom, komplikácie spojené so znížením dýchacej kapacity.

Prečo sa počet obéznych zvyšuje, keď existuje toľko odborníkov na výživu, zdravých potravín, aplikácií, trénerov, nových športov a veľké množstvo diét?

Existuje niekoľko faktorov a neexistuje jednoduchá odpoveď. Vo všeobecnosti to môžeme zhrnúť slovami "moderný spôsob života". Podobný trend nastáva práve v oblastiach, kde ľudia jedli a žili tradične, a kam postupne preniká západný spôsob života so všetkými kladmi a zápormi.

Na jednej zo svojich prednášok to výstižne zhrnul pán Marian Jelínek. Je to muž, ktorého si veľmi vážim a ktorému vďačím za veľa príležitostí práve v oblasti výživy. V rámci svojej prednášky povedal niečo v tom zmysle, že v minulosti neexistovali žiadne z možností dnešnej doby, a zároveň tak nevznikali extrémy. A práve vďaka dnešným možnostiam sa stretávame s extrémami – na jednej strane vidíme úspešných športovcov so sofistikovaným tréningovým plánom a s tímom špecialistov, ktorí sa zaoberajú psychikou, výkonnosťou, regeneráciou, stravou a ďalšími faktormi. Na druhej strane máme ľudí, ktorí sa vôbec nehýbu, trpia obezitou a sprievodnými zdravotnými komplikáciami.

Príjem energie za posledných 60 rokov

Keď sa dobre pozrieme na graf, príčina obezity je jasná - spotrebúvame príliš veľa energie (vidíme rastúci trend):

Zdroj: James Heilman, MD (prevzaté z wikipedia.org)

Čo spôsobuje takéto zvýšenie energie v strave? Prečo ľuďom predtým stačilo prijímať menej energie a  ľudí s nadváhou a obezitou bolo menej?

Jedným z možných vinníkov môže byť USP (ultra spracované potraviny). Prečo to tvrdím? Pretože je tu veľmi zaujímavá štúdia, ktorá si dala za cieľ preskúmať práve ich vplyv na našu váhu. Kto z vás číta môj blog, citoval som ju v minulosti. Jedná sa o štúdiu Hall (2019). Štúdia jasne preukázala, že konzumácia USP vedie k zvýšenému príjmu sacharidov a tukov (možno nájsť súvislosť medzi uvedenými grafmi).

Účastníci štúdie boli rozdelení do dvoch skupín, jedna konzumovala z 80 % práve USP (pre predstavu obilniny, pečivo, sladené nápoje, sušienky, sladené mliečne výrobky, údeniny, atď.). Druhá skupina konzumovala minimálne 80 % nespracovaných potravín (strukoviny, ovocie, zeleninu, minimálne priemyselne spracované mäso, mliečne výrobky, atď.). Sledovanie trvalo 2 týždne. Každá skupina konzumovala 3 jedlá podľa vlastného výberu a potrieb (ad-libidum) a účastníci mali 60 minút na konzumáciu každého jedla. Mali tiež možnosť konzumovať desiaty a olovranty podľa vlastného uváženia. Preukázalo sa, že účastníci konzumujúci aj USP, zjedli denne o 500 kcal viac, čo sa prejavilo na ich hmotnosti:

Legenda (14 dní sledovania): Modrá – prírastok hmotnosti skupiny konzumujúcej USP. Červená – úbytok hmotnosti skupiny konzumujúcej čerstvé potraviny.

Štúdia podrobne popísala priemerný prírastok skupiny s USP – celkovo sa jednalo o 0,9 kg, z čoho 0,5 kg bola voda a 0,4 kg tukové tkanivo. Druhá skupina stratila 0,3 kg tuku a 0,6 kg vody. Nárast bol vysvetlený rýchlejšou konzumáciou stravy pozostávajúcej z UZPP, pričom centrá sýtosti v mozgu pravdepodobne nestačili dať signál na zastavenie konzumácie stravy.

Ako sme na tom v Slovenskej republike?

Zaujímavé údaje poskytuje Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. Situácia nepôsobí pozitívne a trendy v populácii sa zhoršujú. V priemere má necelých 61,8 % populácie problém s hmotnosťou, z ktorých konkrétne 38,4 % má nadváhu a 23,4 % obezitu.

Môžeme vidieť svetlo na konci tunela?

Nemyslím si. Situácia sa zhoršuje, choroby súvisiace s nadváhou a obezitou sú na vzostupe. Je tu pár zábleskov nádeje, ale. V médiách som za posledné 2 týždne zaznamenal rozhovory s odborníkmi - zaoberajúcimi sa cukrovkou bez znalosti najnovších štúdií, a včera komentáre diabetológa, ktorý sa ohradil proti keto (Low Carb) stravovaniu. V súčasnosti pribúdajú moderné štúdie, ktoré hovoria o opaku, ale stále prevláda odborný názor a držanie sa zavedených postupov zubami nechtami, než aby sa v praxi aplikovali dáta získané z najnovších štúdií . Avšak nie všetci odborníci trvajú na zavedených postupoch a testujú aj novšie postupy s výbornými výsledkami.

Jednoduché zhrnutie na na záver?

Možno neexistuje, ale možno bude stačiť nasledovné: vyhnite sa USP v maximálne možnej miere, konzumujte čerstvé, priemyselne nespracované potraviny, doprajte si dostatok spánku, nájdite si obľúbenú fyzickú aktivitu a sledujte svoju váhu. Ak potrebujete schudnúť, kontaktujte špecialistu - vieme, že pri pravidelných konzultáciách s odborníkom existuje vyššia úspešnosť (aj na to je štúdia). Na zmenu nie je lepší čas ako včera – dnes už máte fungovať podľa racionálnych pravidiel, tak to napravte. Zajtra je príliš neskoro, pretože zmenu môžete odložiť na neurčito.

Autor: Lukáš Vrána (výživový špecialista a školiteľ programu The 1:1 Diet)

 

Objednajte sa na nezáväznú vstupnú konzultáciu zadarmo ešte dnes!

Získajte 1 týždeň programu The 1:1 Diet ZDARMA!

Mám záujem o konzultáciu

Dohodnite si nezáväznú
konzultáciu zadarmo

Súhlasíte so správou, spracovaním a uchovávaním osobných údajov v súlade s VOP a nariadením GDPR

Mám záujem o zasielanie noviniek a akčných ponúk.

Nepodarilo sa odoslať formulár.
1Vyplňte formulár
2Zavoláme vám
3Spolukiladolu!
× The 1:1 Diet

Používate zastaraný prehliadač. Môžete si ho aktualizovať na tejto stránke.